Islamski tumač snova – šta znači kad se sanjaju zubi?

Islamski tumač snova – šta znači kad se sanjaju zubi?

ZUBI u snu predstavljaju familiju, gornji zubi muške članove familije, a donji ženke članove familije. Očnjaci predstavljaju domaćina, desni sjekutić predstavlja oca; lijevi amidžu; ako njih nema, onda braću ili sinove, a ako ni njih nema, onda drage prijatelje. Sjekutići do očnjaka predstavljaju amidžiće. Kutnjaci predstavljaju dajdže i tetke ili one koji ih u savjetovanju zamjenjuju. Umnjaci predstavljaju djedove i malu djecu. Donji desni sjekutići predstavljaju majku, lijevi strinu. Ako njih nema, onda sestre i kćeri ili onoga ko ih zamjenjuje. Donji sjekutići do očnjaka predstavljaju amidžićne.

Crni zubi

Srebreni zubi ukazuju na gubitak imetka, a stakleni ili drveni na smrt. Ispadanje prednjih, a umjesto njih iznicanje novih zuba, ukazuje na izmjenu poslova i planova; a ispadanje crnih, pokvarenih i iskrivljenih zuba simbolizira rješavanje svih poteškoća.

Ko ima crne, nagrižene i iskrivljene zube pa sanja da su mu poispadali – riješiće se svih poteškoća Ko sanja da su mu zubi ispali u bradu ili u krilo pa ih on uzima u ruku – prestaće mu se rađati djeca, a ako se koje i rodi, neće dugo živjeti. 


Zubi u džepu – Stavljanje zuba u džep ili zamotavanje u tkaninu ili gledanje kako padaju u ruku ili držanje zuba u kući – bilo što od toga je najava djeteta, brata ili sestre koji se rađaju.

Donji očnjaci predstavljaju domaćicu, donji kutnjaci dajdžične, donji umnjaci dalje ženske članove familije. Ako se sanja da se neki zub klima – to ukazuje na bolest člana familije kome taj zub odgovara. Ko sanja da mu je ispao ili izgubio se neki zub – znači da će mu umrijeti odgovarajući član familije ili će biti u odsustvu iz koga se neće vratiti. 

Cvokotanje zuba ukazuje na svađu u porodici. Ko sanja da su mu zubi požutjeli – to znači neku mahanu u njegovoj familiji za koju je on kriv. Pokvareni zubi predstavljaju kuđenje familije. Tupi zubi predstavljaju slabo stanje familije. Čišćenje zuba od žutila predstavlja ulaganje imetka radi smanjenja briga familije. Bijeli, dugi i lijepi zubi predstavljaju povećanje snage imetka i ugleda familije. Ko sanja da mu je pored sjekutića ponikao drugi sjekutić, broj članova njegove familije će se povećati.

Ako ga iznikli sjekutić vrijeđa, član kojim je povećan broj familije sramiće je i brukati. Ko sanja da je povadio zube znači da on kida rodbinske veze ili da troši imetak na način na koji oni nisu zadovoljni. Ko sanja da jezikom izbacuje zube, svojim govorom će poremetiti starije u svojoj familiji. 

Ko sanja da ima zlatne zube – san mu je pohvalan ako je nadaren znanjem i govorljivošću, a ako time nije nadaren, san mu nije pohvalan, jer on u tom slučaju ukazuje na bolest ili požar. Sanjanje srebrenih zuba ukazuje na gubitak imetka. Sanjanje staklenih ili drvenih zuba ukazuje na smrt. Ko sanja da su mu prednji zubi poispadali i umjesto njih iznikli novi – izmijeniće svoje poslove i planove. 

Ako neko sanja da su mu gornji zubi ispali u ruku, to mu je imetak koji će mu stići. Ako neko sanja da mu je zub ispao u krilo, rodiće mu se sin, shodno riječima Uzvišenog: “I razgovaraće (Isa) sa ljudima (kad bude) u kolijevci,” tj. u krilu. Ako mu zub ispadne na zemlju, umrijeće mu onaj kome taj zub odgovara. Ako ispali zub nije zatrpao zemljom već ga je uzeo u ruku, neko će mu nadomjestiti osobu kojoj taj zub odgovara. To važi i za ostale zube.

Ko sanja da mu je u srcu iznikao zub uskoro će umrijeti. Po nekima, ispadanje zuba ukazuje na ometanje snivača u nečemu što želi. Po nekima opet na vraćanje duga. Ko sanja da su mu svi zubi poispadali imaće brojnu porodicu. Ko sanja da su mu svi zubi poispadali i da su mu se izgubili iz vida – članovi njegove porodice će poumirati prije njega. 

Ovaj san se može odnositi i na njegove vršnjake umjesto na njegovu porodicu. Ko sanja da ga ljudi stiskaju ili ujedaju kutnjacima – to znači da on nije ponizan u ophođenju sa ljudima iako bi to mogao biti. Neki vele da velika većina ljudi, izuzev rijetkih izuzetaka, tumačenju snova o zubima pod ustima podrazumijeva stan ili kuću u kojoj se živi, a pod zubima ukućane. I to tako što se pod desnom stranom usta podrazumijeva muškinje, a pod lijevom stranom ženskinje. 

Neki vele da, ko sanja da su mu zubi polomljeni, vratiće dug malo pomalo. Sanjanje bezbolnog ispadanja zuba ukazuje na nevaljale poslove, a sanjanje bolnog ispadanja zuba ukazuje na gubljenje neke od kućnih stvari. 

Ako nečiji zubi ispadnu bez bola ili razloga u snu, to predstavlja beskorisna djela.

loading...

Ako u snu zubi ispadnu zbog bolesti desni ili uzrokuju bol, onda znači da ćete biti prisiljeni na razdvajanje od nečega iz vaše kuće.

Ako prednji zub ispadne i prouzrokuje bol i krvarenje u snu, to predstavlja nečiju nesposobnost ili nemogućnost dovršetka projekta.

Ako prednji zub ispada u snu bez boli ili krvarenja, to znači da gubite nešto iz svog vlasništva.

Ispali zubi u snu također označavaju dugu bolest koja ne mora nužno kulminirati smrću.

Ako neko u snu skuplja svoje ispale zube, to također znači da više ne može začeti djecu. Ako vam u snu padnu zubi u krilo, to znači da ćete da imate veliko potomstvo. Tumač snova: Ibn Sirin

Uglavnom, upućuju na završetak životnog vijeka. Pored toga, zubi u snu simboliziraju porodicu: gornji zubi – muške članove; donji – ženske članove; očnjaci – domaćina; desni sjekutić – oca; lijevi – amidžu; sjekutići do očnjaka – amidžiće; kutnjaci – dajdže i tetke; umnjaci – djedove i malu djecu; donji desni sjekutići – majku; lijevi – amidžinicu; donji sjekutići do očnjaka – amidžične; donji očnjaci – domaćicu; donji kutnjaci – dajdžične; a donji umnjaci – dalje članove ženske familije. Ispadanje zuba simbolizira smrt člana porodice, a neki tumače i dug životni vijek.

loading...

Klimanje zuba – bolest; a cvokotanje zuba – svađu u porodici. Vađenje zuba simbolizira prekidanje rodbinskih veza.

Ispadanje prednjih zuba simbolizira sprečavanje čovjeka u nekom od govornih poslova. Ukoliko se pritom osjeti bol, poteče krv ili se otkine dio desni – to znači da će se poremetiti ili pokvariti nešto što se željelo. Za zdrave, slobodne ili osobe koje su na putu, ispadanje svih zuba na snu može da znači i dugu bolest ili mršavost, s tim da od toga neće umrijeti. To se objašnjava time što čovjek bez zuba ne može uzimati tvrdu hranu, ali zato može koristiti kašastu i tečnu, što umrlim osobama ne ispadaju zubi i time, ako nešto ne možemo ponuditi umrloj osobi, to ne znači da time ne možemo ponuditi bolesnika.

Stoga se smatra dobrim ako bolesnik sanja da su mu poispadali zubi, jer njegov san ukazuje na to da će brzo ozdraviti. Za trgovce putnike ovaj san znači da neće imati poteškoće sa transportom robe, naročito ako sanjaju da im se zubi klimaju. Sanjanje izduženih i povećanih zuba ukazuje na raspravu i prepirku u kući.

Priča se da je neki čovjek sanjao da su mu poispadali svi zubi, pa je zapao u tešku brigu i svoj san ispričao tumaču snova, koji mu je rekao: – Svi tvoji vršnjaci će poumirati prije tebe. – Tako je i bilo.

Neki drugi čovjek je sanjao kao da je iz usta uzeo tri zuba u šaku i potom je zatvorio šaku. San mu je protumačen tako da će naći dirhem i po (tri polovine dirhema).

loading...

Tags:

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Enable registration in settings - general