Muslimanski sanovnik: golub – Ibn Sirin tumač

Muslimanski sanovnik: golub – Ibn Sirin tumač

Simbolizira povjerljivog izaslanika, iskrenog prijatelja i voljenog sagovornika.

Golubica simbolizira ženu, a ako je bijela – onu koja je čistog roda, a nisam vidio ni jednu ženu čistijeg roda od kćeri džennetlije (Abdullaha ibn Džafera)

Također, simbolizira voljenu ženu, koja ne želi drugoga pored svog muža ili žene koje čuvaju tajne, čovjeka sa mnoštvom potomstva, zatim vijest, glasnika i pismo.

DIVLJI GOLUB simbolizira nepoznatu (stranu) osobu. Rečeno je da on simbolizira i ženu, a takođe i neku vijest.

Bijeli golub ili golubica simbolizira vjeru; zeleni – pobožnost; crni – gospodu mešu ženama i ljudima; šareni – svakakve osobe; mnoštvo golubova – zadobijanje kapitala i mnogo dobra; gugutanje golubice – kritika žene; odvajanje golubice od snivača – razvod braka; mirna ustrijeljena golubica – vijest pristigla iz daleka, a ako to sanja čovjek koji ima trudnu ženu – rodit će mu sina. Ko je, pak, u nekom problemu ili ima nekog odsutnog, a sanja goluba ili golubicu – onda to simbolizira radosnu vijest, izuzev ako je bolestan, a golub mu padne na glavu – onda to upućuje na snivačevu smrt.

loading...

GOLUBICA simbolizira dobru i dragu ženu koja ne želi drugoga pored svog muža. Golubica simbolizira i brzu vijest, glasnika i pismo obzirom da je ona pismonoša.To potiče otuda kada je Nuh a.s. poslao vranu da mu donese vijest o stanju vode. Ona mu se nije vratila ali je našao njeno mrtvo tijelo kako pluta po vodi. Poslije je poslao golubicu, koja mu je donijela zeleni list i on joj je proučio dovu. Za onoga ko je u nekoj teškoći ili ima nekoga odsutnog, golubica u snu simbolizira radosnu vijest ako padne na snivača ili ako mu doleti, izuzev ako je bolestan i sa nja da mu je golubica pala na glavu, jer ona tada simbolizira smrt, pogotovu ako je od vrste grivnjaša i ako mu guče pored glave dok on spava. Golubica može da simbolizira i kćer. Najbolje je sanjati golubicu zelene boje. Ko sanja da posjeduje nebrojeno mnogo golubica zadobiće plijen i neko dobro. Nekoliko golubica simboliziraju kćeri ili robinje.

Golubarnik simbolizira skup žena. Mladunčad od golubice simboliziraju sinove ili robinje. Ko sanja golubicu nekog čovjeka – to znači da je on bludnik, a ako golubicama baca hranu i poziva ih da jedu, on je svodnik. Gugutanje golubice simbolizira čovjekovo korenje žene. Bijela golubica simbolizira vjeru, zelena – suzdržavanje od harama (pobožnost), crna – gospođu među ženama i ljudima, šarena – svakakve osobe. Ko sanja da se golubica odvojila od njega i da mu se ne vraća – razvešće se sa svojom ženom ili će mu žena umrijeti. Ko sanja da ima golubica – one mu simboliziraju žene i robinje na koje ne troši imetak. Ko sanja da je golubici odsjekao krila – zakleće se ženi da ona neće izlaziti, ili će mu žena roditi dijete, ili će zatrudnjeti.

loading...

Golubica može da simbolizira čovjeka, ili ženu, Arapa. Ko sanja da je zaklao golubicu – oduzeće nevinost djevici. Ko sanja da jede meso od golubice – ješće ženin imetak. Golubovi, golubice i njihova mladunčad simboliziraju robove, robinje i njihovu djecu. Mirna ustrijeljena golubica simbolizira vijest koja će stići iz daleka. Ako to sanja čovjek koji ima trudnu ženu, ona će mu roditi sina. Priča se da je neki čovjek došao Ibn Sirinu i rekao mu: – Sanjao sam da sam dobio bijelu golubicu kojom sam bio veoma zadivljen. Jedno njeno oko bilo je jedno od najljepših golubijih očiju, a drugo joj je imalo žut kolut. – Na to se Ibn Sirin nasmijao i rekao: – Ti ćeš oženiti lijepu ženu, koja ti se izuzetno sviđa. Neka te ne brine ono što si vidio na njenom oku, ona neće imati mahane na oku već će imati nešto na dražici i biće lošeg ahlaka, tako da će te ezijetiti. – Kasnije je taj čovjek oženio ženu koja je imala žestoku narav.


loading...

Enable registration in settings - general